Nature Product Collection and Processing (5 cr)
Code: R601ML108-3002
General information
- Enrollment
- 02.10.2023 - 01.04.2024
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 02.04.2024 - 09.06.2024
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 2 cr
- Virtual portion
- 3 cr
- RDI portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Unit
- Bachelor of Natural Resources, Agronomist
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 0 - 30
- Degree programmes
- Bachelor of Natural Resources, Agronomist
- Teachers
- Anu Tossavainen
- Teacher in charge
- Anu Tossavainen
- Groups
-
RA61M23SBachelor of Natural Resources, Agronomist (Blended Studies), Rovaniemi, Autumn 2023
- Course
- R601ML108
Evaluation scale
H-5
Objective
Opiskelija
- Ymmärtää kestävän keruun periaatteet
- Hallitsee kestävästi erilaisille luonnontuotteille soveltuvat keruu-, käsittely-, kauppakunnostus-, pakkaus- ja varastointitoiminnot
- Tietää luonnontuotteiden satoon vaikuttavat tekijät
- Tuntee luonnontuotteiden laatukriteerit ja osaa arvioida raaka-aineen laadun aistinvaraisesti
- Tuntee luonnontuotteiden arvoketjuja
- Osaa laatia suunnitelman raaka-aineen logistisille toimenpiteille ja välivarastoinnille ottaen tarvittaessa huomioon muun muassa kylmäketjun katkeamattomuuden
- Osaa erilaiset käsittelymenetelmät ja osaa käsitellä luonnontuotteet kullekin kasville parhaiten sopivilla kuivaus- ym. menetelmillä
- Osaa valita sopivat pakkausmateriaalit käsittelymenetelmien mukaan ja tuntee pakkausmateriaalien laatuun vaikuttavia tekijöitä.
Content
Keruuluvat ja kestävä keruu
Satovaihtelut ja -määrät
Laatukriteerit
Logistiikka ja toimitusketju
Raaka-aineiden keruu, esikäsittely ja kauppakunnostustoimet biolabrassa
Pakkaus ja varastointi
Keruu- ja käsittelymenetelmät, fraktiointimenetelmät
Pakkausmateriaalin valinta
Säilöntätavat ja -menetelmät
Location and time
Opintojaksoon liittyy kaksi lähijaksoa: huhtikuussa ja kesäkuussa. Ko. lähijaksoille ei ole korvaavaa tehtävää. Kesällä 3.-7.6. 2023 tehdään maastossa keruuharjoituksia ja Biolabrassa käsittelyharjoituksia.
Verkko-opintojen lisäksi lähipäivät 10.-12.4.2024 ja 3.-7.6.2024.
Materials
Pirinen, H. (Toim.), Luonnontuoteopas — Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen luonnontuotealalla (Opetushallitus 2020).
Pirinen, H. Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon - LUONNON RAAKA-AINEIDEN TALTEENOTON LAATUKÄSIKIRJA (Suomen Metsäkeskus 2022).
Sarvaala M., Rutila H., Mansikkamäki T., Selin J., Lisätuloa koivun mahlasta –opas keruuseen ja käsittelyyn.
Niemi S., Lapin luonnon antimista (Rovaniemen ammattikorkeakoulu) Lisäksi opettajan jakama materiaali.
Teaching methods
Opintojakso muodostuu sekä verkko- että maasto-opetuksesta. Lisäksi työskennellään Biolabrassa.
Exam schedules
Perjantaina 7.6. järjestetään tentti, joka sisältää sekä kirjallisia että käytäntöön liittyviä kysymyksiä. Tentin uusintamahdollisuus on kesällä -25.
Assessment criteria, satisfactory (1)
1-2
Tietää luonnontuotteiden keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Ymmärtää logistisia toimintoja. Osaa toimia kestävän keruun periaatteita noudattaen.
Assessment criteria, good (3)
3-4
Osaa luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn kokonaisuuden kestävästi sisäistäen logististen ja varastointitoimien merkityksen.
Assessment criteria, excellent (5)
5
Hallitsee luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn laadukkaasti ja kestävästi. Taitaa logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa raaka-aineiden esikäsittely- ja kauppakunnostustoimet.