Skip to main content

Nature Product Collection and Processing (5 cr)

Code: R601ML108-3002

General information


Enrollment
02.10.2023 - 01.04.2024
Registration for the implementation has ended.
Timing
02.04.2024 - 09.06.2024
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
2 cr
Virtual portion
3 cr
RDI portion
5 cr
Mode of delivery
Blended learning
Unit
Bachelor of Natural Resources, Agronomist
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 30
Degree programmes
Bachelor of Natural Resources, Agronomist
Teachers
Anu Tossavainen
Teacher in charge
Anu Tossavainen
Groups
RA61M23S
Bachelor of Natural Resources, Agronomist (Blended Studies), Rovaniemi, Autumn 2023
Course
R601ML108

Evaluation scale

H-5

Objective

Opiskelija
- Ymmärtää kestävän keruun periaatteet
- Hallitsee kestävästi erilaisille luonnontuotteille soveltuvat keruu-, käsittely-, kauppakunnostus-, pakkaus- ja varastointitoiminnot
- Tietää luonnontuotteiden satoon vaikuttavat tekijät
- Tuntee luonnontuotteiden laatukriteerit ja osaa arvioida raaka-aineen laadun aistinvaraisesti
- Tuntee luonnontuotteiden arvoketjuja
- Osaa laatia suunnitelman raaka-aineen logistisille toimenpiteille ja välivarastoinnille ottaen tarvittaessa huomioon muun muassa kylmäketjun katkeamattomuuden
- Osaa erilaiset käsittelymenetelmät ja osaa käsitellä luonnontuotteet kullekin kasville parhaiten sopivilla kuivaus- ym. menetelmillä
- Osaa valita sopivat pakkausmateriaalit käsittelymenetelmien mukaan ja tuntee pakkausmateriaalien laatuun vaikuttavia tekijöitä.

Content

Keruuluvat ja kestävä keruu
Satovaihtelut ja -määrät
Laatukriteerit
Logistiikka ja toimitusketju
Raaka-aineiden keruu, esikäsittely ja kauppakunnostustoimet biolabrassa
Pakkaus ja varastointi
Keruu- ja käsittelymenetelmät, fraktiointimenetelmät
Pakkausmateriaalin valinta
Säilöntätavat ja -menetelmät

Location and time

Opintojaksoon liittyy kaksi lähijaksoa: huhtikuussa ja kesäkuussa. Ko. lähijaksoille ei ole korvaavaa tehtävää. Kesällä 3.-7.6. 2023 tehdään maastossa keruuharjoituksia ja Biolabrassa käsittelyharjoituksia.

Verkko-opintojen lisäksi lähipäivät 10.-12.4.2024 ja 3.-7.6.2024.

Materials

Pirinen, H. (Toim.), Luonnontuoteopas — Toimintaympäristö, työskentely ja tuotteistaminen luonnontuotealalla (Opetushallitus 2020).



Pirinen, H. Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon - LUONNON RAAKA-AINEIDEN TALTEENOTON LAATUKÄSIKIRJA (Suomen Metsäkeskus 2022).



Sarvaala M., Rutila H., Mansikkamäki T., Selin J., Lisätuloa koivun mahlasta –opas keruuseen ja käsittelyyn.



Niemi S., Lapin luonnon antimista (Rovaniemen ammattikorkeakoulu) Lisäksi opettajan jakama materiaali.


Teaching methods

Opintojakso muodostuu sekä verkko- että maasto-opetuksesta. Lisäksi työskennellään Biolabrassa.

Exam schedules

Perjantaina 7.6. järjestetään tentti, joka sisältää sekä kirjallisia että käytäntöön liittyviä kysymyksiä. Tentin uusintamahdollisuus on kesällä -25.

Assessment criteria, satisfactory (1)

1-2
Tietää luonnontuotteiden keruun, käsittelyn ja varastoinnin perusteet. Ymmärtää logistisia toimintoja. Osaa toimia kestävän keruun periaatteita noudattaen.

Assessment criteria, good (3)

3-4
Osaa luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn kokonaisuuden kestävästi sisäistäen logististen ja varastointitoimien merkityksen.

Assessment criteria, excellent (5)

5
Hallitsee luonnontuotteiden keruun ja käsittelyn laadukkaasti ja kestävästi. Taitaa logistiikan, toimitusketjujen sekä varastoinnin toimenpiteet. Osaa raaka-aineiden esikäsittely- ja kauppakunnostustoimet.

Go back to top of page