Siirry suoraan sisältöön

Tulevaisuuden konstruktiomateriaalitLaajuus (5 op)

Tunnus: K502K433OJ

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojaksolla opiskelija perehtyy metallisiin lisäävässä valmistuksessa (Additive Manufacturing) käytettäviin metallimateriaaleihin. Hän tuntee pulverimetallurgisesti valmistetun metallituotteen mekaaniset ja korroosio-ominaisuudet. Hän tietää mitä metalleja lisäävän valmistuksen eri menetelmissä voidaan käyttää. Opiskelija tiedostaa lisäävän valmistuksen tyypilliset materiaalivirheet ja niiden vaikutuksen tuotteen ominaisuuksiin. Lisäksi opiskelija saa käsityksen lisäävään valmistukseen liittyvien metallisten materiaalien standardisoinnista ja ominaisuuksien testaamisesta.

Sisältö

Metallien lisäävä valmistus, suorat menetelmät, epäsuorat menetelmät. Pulverimetallurgisesti valmistetun metallin sisäinen rakenne, mekaaniset ja korroosio-ominaisuudet. Seostamattomat teräkset, ruostumattomat teräkset, kupari-, nikkeli-, kobolttiseokset, Maraging teräkset. NDT ja DT testaukset lisäävässä valmistuksessa. Materiaalistandardit.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee välttävästi metallien lisäävässä valmistuksessa käytettävät teknologiat eikä osaa nimetä niissä käytettäviä materiaaleja. Opiskelija ei osaa erotella eri materiaalien mekaanisia ja/tai korroosio-ominaisuuksia eikä ymmärrä miten ne eroavat valssatun tuotteen ominaisuuksista. Hän tuntee lisäävässä valmistuksessa syntyvät materiaalivirheet välttävästi eikä osaa nimetä eri valmistusteknologioihin liittyviä tyypillisiä virheitä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee hyvin metallien lisäävässä valmistuksessa käytettävät teknologiat ja osaa nimetä niissä käytettäviä materiaaleja. Opiskelija osaa erotella eri materiaalien mekaanisia ja/tai korroosio-ominaisuuksia ja osaa kertoa miten ne eroavat valssatun tuotteen ominaisuuksista. Hän tuntee lisäävässä valmistuksessa syntyvät materiaalivirheet hyvin ja osaa nimetä eri valmistusteknologioihin liittyviä tyypillisiä virheitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee erittäin hyvin metallien lisäävässä valmistuksessa käytettävät teknologiat ja pystyy määrittelemään niiden toimintaperiaatteet. Hän osaa nimetä eri teknologioissa käytettäviä materiaaleja. Opiskelija osaa erotella eri materiaalien mekaanisia ja/tai korroosio-ominaisuuksia ja osaa kertoa miten ja miksi ne eroavat valssatun tuotteen ominaisuuksista. Hän tuntee lisäävässä valmistuksessa syntyvät materiaalivirheet erittäin hyvin ja osaa nimetä eri valmistusteknologioihin liittyviä tyypillisiä virheitä sekä niiden vaikutuksia tuotteen ominaisuuksiin.