Terästen käyttäytyminen hitsauksessaLaajuus (5 op)
Tunnus: K502K420OJ
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojaksossa opiskelija saa perustiedot ja käytännön kokemusta alueen teollisuudessa yleisimmin käytettävistä kaarihitsausprosesseista (111, 135/136 ja 141) ja tuntee niiden tyypillisiä käyttösovellusalueita sekä rajoituksia. Opiskelija omaksuu perustiedot ferriittisten terästen hitsattavuudesta ja oppii tekemään alustavan hitsausohjeen (pWPS) ja tutustuu hitsauksen yhteydessä tehtäviin lämpökäsittelyihin. Opiskelija omaksuu perushitsaussanaston ja -piirrosmerkit sekä ymmärtää laadunvarmistuksen keskeisen merkityksen osana hitsausprosessia. Opiskelija tiedostaa hitsauksen terveyshaitat ja niiden ehkäisemiskeinot.
Sisältö
Kaarihitsausprosessien perusteet ja niihin liittyvät hitsausharjoitukset. Hitsausasennot ja terminologia (SFS-EN ISO 6947, SFS-EN ISO 17659). Hitsausliitosten piirrosmerkinnät (SFS-EN ISO 2553). Puikkohitsaus (prosessi 111). Umpi- ja täytelanka MAG hitsaus (prosessi 135/136). TIG hitsaus (prosessi 141).
Ferriittisten terästen käyttäytyminen hitsauksessa. Seostamattomat teräkset, lujat teräkset sekä kuumalujat teräkset (materiaaliryhmät 1 – 6) ja niiden hitsattavuus. Alustavan hitsausohjeen (pWPS) laadinta ja sen soveltaminen käytäntöön opintojaksoon liittyvissä hitsausharjoituksissa.
Hitsauksen laadunhallinta (SFS-EN ISO 3834). Hitsaajien pätevyys (SFS-EN ISO 9606-1). Menetelmäkoe (SFS-EN ISO 15614-1). Hitsausprosesseihin liittyvät terveys ja turvallisuusasiat. Hitsien lämpökäsittelyt, perinteinen karkaisu ja päästö, nuorrutus, normalisointi, jännitystenpoisto- ja liuotushehkutus.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija hallitsee välttävästi opintojaksossa läpikäydyt hitsausprosessit ja tarvitsee opastusta niiden käyttösovellusalueiden erittelyssä. Opiskelijan taito käyttää aihepiiriin kuuluvia ammattitermejä on selvästi puutteellinen. Opiskelija ei hahmota laadunhallinnan merkitystä hitsauksen kaltaisessa erikoisprosessissa. Opiskelijalla on selviä haasteita hallita hitsien lämpökäsittelyjen periaatteita. Opiskelija tuntee huonosti hitsauksen terveyshaitat ja eikä osaa nimetä niiden ehkäisemiskeinoja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee hyvin opintojaksossa läpikäydyt hitsausprosessit ja tarvitsee satunnaisesti opastusta niiden käyttösovellusalueiden erittelyssä. Opiskelija käyttää aihepiiriin kuuluvia ammattitermejä pääsääntöisesti oikein. Opiskelija tiedostaa laadunhallinnan merkityksen hitsauksen kaltaisessa erikoisprosessissa ja osaa nimetä sen perusmenetelmät. Opiskelijalla hallitsee pääpiirteittäin hitsien lämpökäsittelyjen periaatteet ja osaa soveltaa niitä asianmukaisen lämpökäsittelyn valinnassa. Opiskelija tuntee hitsauksen pääpiirteissään terveyshaitat ja tietää niiden ehkäisemiskeinoja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee erittäin hyvin opintojaksossa läpikäydyt hitsausprosessit eikä tarvitse opastusta niiden käyttösovellusalueiden määrittelyssä. Opiskelija käyttää aihepiiriin kuuluvia ammattitermejä lähes poikkeuksetta oikein. Opiskelija tiedostaa laadunhallinnan merkityksen hitsauksen kaltaisessa erikoisprosessissa ja tietää sen perusmenetelmät sekä pystyy soveltamaan niitä erityyppisiin liitosmuotoihin. Opiskelijalla hallitsee hyvin lämpökäsittelyjen periaatteet ja niihin liittyvät standardit sekä osaa soveltaa niitä asianmukaisen lämpökäsittelyn valinnassa ja toteutuksessa. Opiskelija tuntee hitsauksen terveyshaitat ja tietää niiden ehkäisemiskeinoja.